Salam semua...ari coti cz Hari Thaipussam...
so bolehlah rehat2kan diri ni kat umah jerk....
ni aku post makan malam tadi...
aku terfikir gaks nak masak pe...lgpun kt icebox adalah sotong 2-3 ekor
jd aku terfikirlah nak masak sotong oriental....
aku potong sotong ni cam bunga laks...hehehehe
saja nak cari kelainan skit....
x jauh bezalah bahan2nyer...
mehlah nengok resepi ni...
Bahan2nyer
- 500 gm sotong ~ potong kemudian dicelur sebentar (aku x celur pun)
- daun kari
- 5 ulas bawang merah ~ dihiris
- 3 ulas bawang putih ~ dicincang
- 1 biji cili hijau ~ dihiris (x de, so aku letak cilipadi hijau)
- garam dan gula secukup rasa
Bahan2 untuk Pes
- 2 sb pes tom yam
- 2 sk rempah kari ikan
- 11/2 sb sos tiram
- 2 sk sos ikan
- 6 sb air panas
Cara2nyer
- Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah dan bawang putih. Tumiskan hingga kekuningan
- Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biarkan lebih kurang 2-3 minit.
- Masukkan sotong dan cili hijau, kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula. Masak lebih kurang 5 minit. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment