Thursday, February 17, 2011

: : . Laksa Johor . : :


salam semua . . .  meh layan laksa johor laks. . . 
ari tuh masa aku godeh2 blog, ternampaklah resepi laksa johor nih. . .
rasa kecur laks, pastu malam coti maulidur rasul tuh aku pun wat lah laksa nih. . .
cz dah lama x buat laksa johor nih, tapi laksa penang selalulah juga wat. . . 
apa2 pun jomlah layan resepinyer laks. . .  .


Bahan untuk Kuah Laksa
  • ikan tenggiri, direbus dan ambil isinya [ aku wat ikan kembung]
  • rempah kari ikan
  • kerisik
  • air
  • santan
  • serai [dititik]
  • 2 inci lengkuas [dititik]
  • garam secukup rasa
  • serbuk perasa, jika suka
  • minyak untuk menumis



Bahan untuk dikisar
  • bawang merah
  • bawang putih
  • halia
  • cili kering
  • ketumbar
  • jintan manis
  • jintan putih

Bahan untuk sambal
  • cili merah dan cili padi
  • belacan
  • garam dan gula
  • limau nipis



Bahan untuk hiasan
  • spagethi [dicelur dan ditoskan]
  • timun
  • taugeh [x letak]
  • daun kesom [x letak]


Cara2nyer
  • Ikan dirrebus dan dikisar bersama air rebusannya.
  • Panasakan minyak  dalam periuk .Masukkan serai dan lengkuas yang dititik bersama rempah yang dikisar.
  • Masukkan kerisik, gaul rata. Masukkan pula rempah kari dan air, kacau rata.
  • Masukkan isi ikan yang dikisar tadi, dan masukkan pula santan, garam dan perasa jika suka secukup rasa.
  • Jika kuahnya agak pekat, bolehlah tambah sedikit air.
  • Letak spagethi dalam mangkuk kemudian tuangkan kuahnya. Hiasakn pula dengan timun, daun kesum dan sambal. Sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails