salam semua . . . meh layan laksa johor laks. . .
ari tuh masa aku godeh2 blog, ternampaklah resepi laksa johor nih. . .
rasa kecur laks, pastu malam coti maulidur rasul tuh aku pun wat lah laksa nih. . .
cz dah lama x buat laksa johor nih, tapi laksa penang selalulah juga wat. . .
apa2 pun jomlah layan resepinyer laks. . . .
Bahan untuk Kuah Laksa
- ikan tenggiri, direbus dan ambil isinya [ aku wat ikan kembung]
- rempah kari ikan
- kerisik
- air
- santan
- serai [dititik]
- 2 inci lengkuas [dititik]
- garam secukup rasa
- serbuk perasa, jika suka
- minyak untuk menumis
- bawang merah
- bawang putih
- halia
- cili kering
- ketumbar
- jintan manis
- jintan putih
- cili merah dan cili padi
- belacan
- garam dan gula
- limau nipis
- spagethi [dicelur dan ditoskan]
- timun
- taugeh [x letak]
- daun kesom [x letak]
Cara2nyer
- Ikan dirrebus dan dikisar bersama air rebusannya.
- Panasakan minyak dalam periuk .Masukkan serai dan lengkuas yang dititik bersama rempah yang dikisar.
- Masukkan kerisik, gaul rata. Masukkan pula rempah kari dan air, kacau rata.
- Masukkan isi ikan yang dikisar tadi, dan masukkan pula santan, garam dan perasa jika suka secukup rasa.
- Jika kuahnya agak pekat, bolehlah tambah sedikit air.
- Letak spagethi dalam mangkuk kemudian tuangkan kuahnya. Hiasakn pula dengan timun, daun kesum dan sambal. Sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment