Wednesday, February 16, 2011

: : . Bebola Tauhu Ayam . : :


selamat pagi semua utuk semua. . .
ari ni dah start keje semula, cz semlm coti maulidur rasul. . .  
akceli dah lama aku nak wat resepi nih. . . x berkesempatan laks. . .
so kebetulan ari ni free n rajin sikit, pas2 bahan2nyer ada laks. . .
leh wat minum petang, sambil layan citer 'Hantu Kak Limah Balek Umah'. . .
tung. . .tang. . .tung. . .tang. . . aku kat dapur dibuatnyer. . . 
mailah jemput makan. . .

Bahan2nyer
  • 1/2 cawan ayam
  • 1 keping taahu
  • 1 biji bawang besar [didadu kasar dan digoreng sikit ngan mentega]
  • 4 s/b serbuk roti [x letak]
  • 1/2 inci halia [diparut dan perah amik jusnya]
  • 1 ulas bawang putih [ditumbuk lumat]
  • 1/2 s/k lada hitam
  • garam secukup rasa
  • daun bawang/daun sup [dihiris halus]
  • 1 biji cili merah [dicincang halus]

Cara2nyer
  • Lecek tauhu tadi hingga halus, masukkan semua bahan di atas kecuali garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa. Gaulkan dan perap 15minit.
  • Panaskan minyak, biarkan sederhana panas. Sapu tapak tangan dengan minyak, ambil 1/2 s/b adunan dan bulat2kan dengan tangan. Masukkan ke dalam minyak panas tadi, buat 8 hingga 10 biji bebola.
  • Goreng hingga kuning, besarkan sedikit api dan terus menggoreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan atas paper towel. Hidangkan bersama sos cili atau jalapeno cheese. . . . 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails