nape title aku "kicap oh kicap"...??? cz ari ni aku msk tuk lunch semuanyer menggunakan kicap....
nape ek...??? ntah ler....tp aku msk sambal paru tue x de lah aku letak kicap....kekekkeke
tu lah tgk lauk ari ni semuanyer itam jerk.....!!!!
daging masak hitam ni aku godeh2 kt tenet...suker tgk hana punyer blog...
so aku trylah....mohon izin copy hana punyer resepi ni....
walaupun itam tp meletuuuuppppppp.......!!!!
layanlah gambarnyer ek.....
Daging Hitam Manis Berempah
Bahan A
daging batang pinang
1 sudu teh ketumbar
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh lada hitam
1 sudu besar kicap cair
Bahan B
1 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh cuka
Bahan Tumis
2 ulas bwg putih (ditumbuk)
1/2 inci halia (ditumbuk)
1 labu bwg besar ( dipotong bucu)
1 biji cili merah (dihiris)
Cara2nyer
- gaul bahan A & perap lebih kurang 1/2 jam
-panaskan minyak & masukkan bwg putih & halia,grg sampai wangi.
-pas2 masukkan bwg besar & cili merah grg samapai wangi.pas2 masukkan daging...letak air skit..
-masukkan bahan B & biarkan masak hingga kuahnyer hampir kering.....
Terung Sos Hoisin
Sambal Paru
No comments:
Post a Comment