Tuesday, October 18, 2011

~ Roti Lapis Daging ~


ni 1st time aku wat resepi nih.. . . . .
boleh tahan gaks rasanyer, cam kuih cara berlauk,
 cuma dia pakai roti utk bahan asasnyer....
apa2 pun tengok jerlah resepi nyer yer. . . . .


Bahan2nyer
  • 2 bungkus roti sandwich (buang tepi dan dipotong empat) - 


Bahan Inti Daging
  • 500 gm daging cincang
  • 2 ulas bawang besar dipotong dadu
  • 2 ulas bawang putih dicincang
  • 2 sb rempah kari
  • garam secukup rasa

Bahan Bancuhan Telur
  • 80 gm mentega dicaikan
  • 5 biji telur
  • sedikit lada sulah
  • 400 ml susu cair / susu sejat (1 tin)


Bahan Hiasan/ Tabur
  • 2 tangkai cili merah dihiris nipis
  • 1 tangkai daun bawang dan daun sup
  • bawang goreng secukupnya

Cara2nyer
  • Inti Daging : Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan bahan kisar dan rempah kari , gaul hingga rata, biarkan seketika hingga naik baunya.
  • Masukkan daging kisar dan sedikit air, gaul rata dan masak hingga daging empuk. Perasakan dengan garam secukupnya. Angkat dan ketepikan.
  • Bancuhan Telur : Pecahkan telur di dlm mangkuk, masukkan mentega cair, susu cair da lada sulah, kocok hingga rata.
  • Sediakan mangkuk tahan panas, leser majerin disekelilingnya. Celup roti yang dipotong tadi ke dlm mangkuk bancuhan telur, kemudian susun hingga memenuhi dasar mangkuk sambil ditekan2 supaya padat. Kemudian taburkan dengan inti daging di atas roti.
  • Buat berselang seli lapisan daging dan roti hingga habis.
  • Akhir sekali curahkan lebihan bancuhan telur ke dlmnya dan tabur dengan lebihan int daging, hirisan daun bawang, daun sup dan hirisan cili.
  • Bakar pada suhu 160c selama 30-45minit atau hingga masak , bila dicucuk tidak melekat.
  • Boleh dimakan begitu saja atau dengan sos cili.

tapi aku separuh dari adunan nih. . .. . 
lagipun my hb kureng sikit ngan kuih muih cam gini. . . . 
nnt korang leh cuba yer. . . .  :D





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails