Salam semua. . . . semalam aku mentry test wat Bingka Roti Jagung. . . .
Aku menggodeh resepi nih kat citarasawan. . . . .
walaweeehhhh sedaplah. . . .aku ni suka try resepi baru. . . .
tenkiu pada empunya resepi ni yer. . . .
mehlah layan resepi nih ea. . . . .
Bahan2nyer
- 15 keping roti sandwich
- 1/2 tin jagung cream
- 500ml santan
- 500ml susu segar
- 180gm tepung gandum
- 20gm tepung kastard
- 3 biji telur
- 100gm gula halus
- 85gm mentega cair
- 1/2 sudu teh garam halus
Hiasan : Hirisan badam, kismis atau yang disukai
Cara2nyer
- Satukan semua bahan. kecuali roti dan jagung krim. Gaul rata dan masukkan ke dalam pengisar. Kisar hingga halus dan tidak berketul. Kemudian tapis ke dalam mangkuk yang besar.
- Buang tepi roti dan carik-carikkan ke dalam adunan tadi. Perap selama 20 minit. Masukkan jagung krim dan gaul hingga sebati.
- Gris loyang atau acuan muffin dengan sedikit majerin. Tuang adunan ke dalam acuan, tabur dengan hirisan badam atau kismis.
- Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar selama 20-25 minit (acuan muffin) dan 30-35 minit untuk loyang yang besar atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment