Monday, April 11, 2011

: : Bingka Roti Jagung : :


Salam semua. . . .  semalam aku mentry test wat Bingka Roti Jagung. . . .
Aku menggodeh resepi nih kat citarasawan. . . . .
walaweeehhhh sedaplah. . . .aku ni suka try resepi baru. . . .
tenkiu pada empunya resepi ni yer. . . . 
mehlah layan resepi nih ea. . . . .


Bahan2nyer

  • 15 keping roti sandwich
  • 1/2 tin jagung cream
  • 500ml santan
  • 500ml susu segar
  • 180gm tepung gandum
  • 20gm tepung kastard
  • 3 biji telur
  • 100gm gula halus
  • 85gm mentega cair
  • 1/2 sudu teh garam halus 
Hiasan :  Hirisan badam, kismis atau yang disukai

 

 Cara2nyer
  •   Satukan semua bahan. kecuali roti dan jagung krim.  Gaul rata dan masukkan ke dalam pengisar.  Kisar hingga halus dan tidak berketul.  Kemudian tapis ke dalam mangkuk yang besar.
  •   Buang tepi roti dan carik-carikkan ke dalam adunan tadi.  Perap selama 20 minit.  Masukkan jagung krim dan gaul hingga sebati.
  •   Gris loyang atau acuan muffin dengan sedikit majerin.  Tuang adunan ke dalam acuan, tabur dengan hirisan badam atau kismis.
  •   Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar selama 20-25 minit (acuan muffin) dan 30-35 minit untuk loyang yang besar atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails