Ni 1st attempt aku wat muffin. . . .lgpun nampak resepi mudah n bahan2nyer ado,
so aku terfikirlah nak cuba wat muffin ni. . . .
pas tergodeh2 resepi ni kat tenet, jumpalah yang nih. . . .
sedaplah pulakkkk. . . . (angkat bakul sendiri jap) . . . .kahkahakahkah. . . .
mehlah layan resepi nih. . . . .mohon izin yer empunya resepi nih.. . . . .
meletopppppppp. . . . . .
Bahan2nyer
- 1/2 cawan mentega
- 1/2 cawan minyak jagung
- 11/4 cawan gula perang
- 3 biji telur
- 21/2 cawan tepung gandum
- 1 s/k baking powder
- 1 s/k soda bikarbonat
- 3 s/b serbuk koko
- 200 ml susu segar (vanila @ coklat)
- sedikit coklat chip untuk hiasan
Cara2nyer
- Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180C selama 15 minit
- Pukul mentega, minyak jagung dan gula perang dalam bekas adunan
- Masukkan telur sebiji demi sebiji.
- Tepung gandum, soda bikarbonat, serbuk koko dan baking powder perlu diayak bersama dan dicampur dalam adunan tadi.
- Kemudian campurkan susu segar berselang seli dengan tepung hingga sebati
- Paipkan adunan 3/4 ke dalam cup kertas dan letak sedikit coklat chip di atasnya
- Siap untuk dibakar selama 20 minit.
Tips
- Oven perlu dipanaskan dahulu supaya adunan kita boleh naik denga sempurna
- Pukul adunan dengan menggunakan pemukul telur biasa (pemutar belon). Tak perlu guna mixer kerana adunan muffin berbeza dengan kek
- Jangan guna minyak masak berkacang kerana ia memberi kesan pada muffin anda. Minyak jagung adalah yang terbaik.
- Untuk dapatkan muffin yang rasa coklat sebenar, guna susu segar berperisa coklat.
No comments:
Post a Comment