Wednesday, August 18, 2010

:: Cucur Udang ::


Ari ni aku berbuka biasa2 jerk dengan nasi berlaukan ayam masak serai, air soya dan cucur udang....
cucur udang nih tuk supper....
yelah bila dah malam2 nih kadang2 terasa lapor tuh....
ni aku dok bikin cucur udang nih.....
lagipun aku suker terjah blog2 orang pastu jupe lak resepi ni...
saje2 jerk terjah resepi situ sana sini......

Bahan2nyer
  • 300gm Tepung gandum
  • Udang besar secukupnya, bersihkan
  • Sebiji bawang besar - dimayang nipis
  • Segenggam taugeh
  • Daun bawang dan daun saderi secukupnya - dipotong kecil2
  • 2 biji telur
  • 1 cawan air panas
  • Air biasa secukupnya
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit serbuk kunyit
  • 1 camca teh baking powder
  • Minyak untuk menggoreng 

Cara2nyer
  • Panaskan minyak untuk menggoreng dan sementara menunggu panas, rendamkan bahagian senduk yg bulat. Tujuannya adalah untuk memudahkan cucur udang lekang dari senduk.
  • Masukkan tepung dalam satu bekas.
  • Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air panas dan air sejuk. Gaul-gaul lebih kurang.
  • Tuang air panas sedikit demi sedikit sehingga tepung bersalut air.
  • Tuang air biasa sehingga adunan secukupnya elok untuk dijadikan cucur udang.
  • Keluarkan senduk yg terendam dalam minyak tadi dan isi dengan adunan dan letakkan seekor udang di tengah2nya.
  • Masukkan ke dalam minyak dan tunggu sebentar sehingga cucur lekang dari senduk. Goreng sehingga garing.
  • Hidangkan dengan sos cili thai, kuah cili pedas atau kuah kacang. ikut selera masing2.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails